I dag skriver vi om skydd, mot ens hem, tillhörigheter men också mot ens integritet. Alla vill kunna sova tryggt om natten, eller lämna sitt hus några veckor när det är semester. De flesta vill nog också skydda sig på nätet, men det är svårare än man kan tro.
Det finns olika åsikter om hur man skyddar sig och sitt hem bäst, men något som det råder enighet om är att fler och fler väljer att installera hemlarm för att gardera sig mot eventuella inbrott, kanske när en åker på semster. I en artikel som vi finner i Svenska Dagbladet kan vi läsa om just detta, att allt fler väljer att skydda sitt hem och sova tryggare, med just övervakning och larm men också med försäkringar, från till exempel mySafety. I samma nyhet kan vi läsa att de bolag som slutat med larm tidigare nu insett att marknaden är lukrativ och därmed försöker vända om och göra igen.
Det är nog så att många tänker att inte bara är det en trygg känsla med larm, ingen obehörig kan inte heller rota runt i ens tillhörigheter utan att det faktiskt sker en direkt konsekvens av den kriminella handlingen, i form av just larm och/eller videoövervakning. Det gör nog dessutom så att tjuvar tänker sig för en extra gång innan de bryter sig in, särskilt om det finns larmdekal eller övervakningsskylt synlig vid ytterdörr och fönster. Det är inte för inte som ordspråket ”tillfället gör tjuven” finns och brukas.
Vårt massövervakade samhälle
En annan bevakning, som inte är lika betryggande, är den som sker av data på internet. Massövervakning sker dagligen via sociala medier men även av olika myndigheter. Surfvanor registreras och säljs vidare till reklamindustrin som i sin tur använder datan som statistik och underlag för att lättare kunna utveckla sina annonser men även sina produkter. Personlig integritet är en term som stötts och blötts under åren av internetbruk, på gott och ont. Den digitala övervakning tycks dock vara här för att stanna. Mer om detta kan du läsa om här.