Sommaren närmar sig med stormsteg. Med det är det många som planerar inför semestern. På grund av den pågående pandemin är det många som kommer att välja att resa inom landet. Det hindrar dock inte att många som vanligt kommer att befinna sig på resa periodvis under sommaren. Det är då inbrottstjuven väljer att slå till.
Att göra ditt hem svårare att göra inbrott i handlar om att ta ett helhetsgrepp, att kombinera många olika slags åtgärder. Det handlar både om relativt enkla saker som inte kostar några pengar till åtgärder som kostar mer eller mindre beroende på hur stora resurser du är sugen på att lägga ned. När det gäller att skydda ett hem känner nog de flesta att det är värt att lägga åtminstone en del pengar på säkerheten. När det gäller saker som kostar handlar det framför allt om att byta till säkerhetsdörr och installera larm.
Larm och säkerhetsdörr är det viktigaste
Det finns mycket du kan göra för att ditt hem ska vara mindre attraktivt för inbrottstjuvar. De två viktigaste åtgärderna är dock tveklöst att sätta upp en säkerhetsdörr och att installera ett larm. Anders Adali var under några år yrkeskriminell men arbetar idag som säkerhetskonsult. Han förklarar i en artikel i Aftonbladet att skillnaden det tar i tid att bryta upp en vanlig dörr och en säkerhetsdörr är flera minuter. Det är tid som är nog så viktig och som spelar en avgörande roll för om den potentiella inbrottstjuven överhuvudtaget gör ett försök. Adali fortsätter med att poängtera att under tiden det tar att bryta upp en säkerhetsdörr kan grannar reagera och larma polisen.
Glöm inte bort de andra sakerna du kan göra
När det gäller larm är det viktigt inte bara att du har ett, utan att du också sätter upp skyltar. Poängen med ett larm är trots allt först och främst att det ska verka avskräckande. Liksom säkerhetsdörren ska det få inbrottstjuven att känna att det inte är värt risken. Bortsett från att installera larm, säkerhetsdörrar och timers på dina lampor finns det ett antal kostnadsfria åtgärder som du kan genomföra.
- Grannsamverkan är en klassisk åtgärd för att förhindra inbrott. Om du ska resa bort meddela dina grannar och kolla om någon av dem kan ta hand om din post.
- Fotografera dina värdesaker, det kan vara till stor nytta för polisens arbete om det skulle vara så att du drabbas av inbrott.
- Var uppmärksam på om okända personer rör sig exempelvis i dina grannars trädgård. Om du ser en misstänkt bil, notera registreringsnumret.
I Kalmar har polisen lyckats få ner inbrotten genom att arbeta med en strategi som kallas för “cocooning”. Strategin går ut på att polisen gör hembesök med syfte att dela ut information om hur boende på bästa sätt kan skydda sig mot inbrott. Du som läst igenom den här artikeln kan glädja dig åt att du inte behöver den typen av information. Det bästa sättet att undvika inbrott är förstås att föregå det, och det kan du göra nu.